(Hungarian)

A fórum célja:

Roma LMBTQI+ munkacsoport létrehozása a hálózaton belül. A munkacsoport hosszútávú célja, hogy releváns ajánlásokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára annak elérése érdekében, hogy az LMBTQ+ csoportok speciális szükségletei és az interszekcionalitás kiemelt szerepet kapjanak a Nemzeti Roma Integrációs Stratégiákban és megvalósításukban 2020 után.

Háttér:

Az általános cigányellenesség következtében a roma emberek mindennapi életük során számos olyan kihívással kell, hogy  szembenézzenek, mely akadályokat állít eléjük a társadalmi befogadás, a foglalkoztatás területén és a politikai döntéshozatali folyamatokban való részvételüket is megnehezíti mind nemzeti, mind európai szinten.

A fiatal nők, a fogyatékkal élők és a roma közösség LMBTQI tagjainak megbélyegzése és kirekesztése egyre súlyosbodik, nehezebb helyzetet teremtve a kisebbségeken belüli kisebbségek számára, akik többféle megkülönböztetésnek vannak kitéve. Az LMBTQI+ személyeket a média gyakran a nemzet, a vallás, a tradícionális nemi szerepek és a család hagyományos elképzeléseinek fenyegető ellenségeként ábrázolja.

Az LMBTQI- fiatalok különösen gyakran szembesülnek családjaik és közösségeik elutasításával. Szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat nem csupán elutasítja az őket körülvevő közeg, de otthon, az iskolában, a munkahelyen vagy más intézményekben az erőszak és a megkülönböztetés nagyobb kockázatának vannak kitéve. Sokan elrejtik szexuális irányultságukat, vagy nemi identitásukat és láthatatlanok maradnak környezetük és a szélesebb társadalom számára is. A szexuális irányultság és a nemi identitás, valamint a nemi szerepeket szabályozó roma hagyományok és elvárások közötti kulturális összecsapások az LMBTQI+ roma személyeket a megkülönböztetés rendszereinek kereszteződésében helyezik el.

Az LMBTQI+ mozgalmak gyakran nem képviselik befogadó és kielégítő módon az etnikai kisebbségekhez tartozó LMBTQI- személyek szükségleteit ugyanakkor a roma mozgalmak sem biztosítanak képviseletet LMBTQI+ tagjaik számára. Ezért fontosnak tartjuk egy olyan hálózaton belüli szakmai csoport megalkotását, mely hatékonyan tudja képviselni az érintettek valós igényeit hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

 

Esemény napirendi pontjai:

  1. Az eddigi tapasztalok megosztása a Roma LMBTQ+ munkában;
  2. a résztvevők tapasztalatinak feltérképezése, szervezeti és egyéni kezdeményezések, jógyakorlatok megismerése az emberi jogi oktatás és érdekképviselet területén;
  3. vízió és misszió közös megfogalmazása, irányelvek kidolgozása a fórum hosszú távú stratégiáinak sikeressége érdekében.

A fórum javasolt témái:

  • LMBTQI+ és roma emberek elleni gyűlöletbeszéd, erőszak és megkülönböztetés;
  • a fiatal LMBTQI+ roma személyek szociális jogaihoz való hozzáférés, valamint az LMBTQI+ roma fiatalok elfogadásának segítése (család, közösségi és össztársadalmi szinten);
  • a többszörös diszkrimináció mechanizmusainak feltárása, különös tekintettel az internalizált intolerancia jelenségére, mely a közösségekben más kisebbségek tagjaival szemben van jelen (roma közösségek homo- és transzfóbiája; és az LMBTQI+ közösségek rasszizmusa);
  • a roma LMBTQI közösség tapasztalatainak integrálása az LMBTQI mozgalmak munkatervébe és fordítva – a roma aktivisták és a nem-roma LMBTQI hálózatok / szövetségek közötti közös tevékenységek erősítése, szorgalmazása.

 

 

Időpont: 2019 május 31- június 2

Helyszín: Pécs

Jelentkezés: 2019 május 20.-ig az online jelentkezési lap kitöltésével: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7N4ceIegg-TRUzj1aZFLfdib_l6zb9-Ib7z4M9qxgnSZwHA/viewform?fbclid=IwAR2YNjWGTwBbCDwf6HgYV19CJ11kv0kNPVByMEWPd91xdqUtbSHvqRuw8QE

A program teljes ideje alatt a szállás és étkezés ingyenes minden résztvevő számára. Útiköltség térítés egyéni elbíráslással igényelhető.

 

További információ: További információ:  B-Hábel Géza: 0630/914-5007; g.habel@diverseyouthnetwork.eu