Live stream & Zoom

Köszönjük, hogy velünk tartottatok a Pécs Pride Solidarity Online eseményen!

Üdvözlettel:
a Diverse Youth Network csapata

Thank you for staying with us at the Pécs Pride Solidarity Online event!

Best regards:
the Diverse Youth Network team

*A fenti Zoom szobába történő belépéssel automatikusan engedélyt adsz arra, hogy a Diverz Ifjúsági Hálózat felvételt készítsen rólad, és azt közzétegye a live streamben. Amennyiben a streamben törvénysértő magatartást mutatsz, a belépéssel jóváhagyod, hogy azért saját magad vállalod a felelősséget.
Előre is köszönjük a közreműködésedet!
* By entering the Zoom room above, you automatically give permission to the Diverse Youth Network to record you and publish them in the live stream. If you engage in unlawful conduct in the stream, you agree by entering that you are responsible for it.
Thank you in advance for your cooperation!

Ha a playlistünket a legjobb minőségben szeretnéd hallgatni,

azt a Radio Shun.es-en keresztül teheted meg: 

If you would like to listen to our Pride playlist in the highest quality,

you can do it on Radio Shun.es.

Freedom Of My Identity Human Rights Festival

FREEDOM OF MY IDENTITY

EMBERI JOGI FESZTIVÁL – ONLINE KIADÁS

PROGRAM

2020. május 14-16.

Május 14.

17:00

kerekasztal-beszélgetés

Sokunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy az elmúlt néhány évtizedben és manapság hogyan formálódott a magyarországi roma közösségekben a férfiak és nők szerepe, hogyan változott a közösségen belüli  társadalmi helyzetük és milyen új irányok érvényesülnek, vagy válnak meghatározóvá. Beszélgetésünkben meghallgatjuk vendégeink saját roma közösségben megélt tapasztalatait, valamint munkásságuk során felhamozott tudásukat, meglátásaikat is a témával kapcsolatban. 

Meghívott vendégek: 

Márton Joci
Szénási Szilvia
Daróczi Anna
Orsós Zsuzsanna
Jóni Tibor

Moderátor: Hegedüs Martin (Diverse Youth Network) 

19:00

panelbeszélgetés

Beszélgetés a száz éve történt nemzeti tragédia jelenkori hatásairól. Miképpen is kísért még a Trianon a jelenkori Magyarország mindennapjaiban? Vajon, milyen hatással van jelen korunkra? A beszélgetésben felidézzük, hogy mi történt 100 évvel ezelőtt, és annak milyen hatása van napjainkra. Panel beszélgetésünkben megvizsgáljuk, hogy milyen roma kutatások vannak a témában és kitérünk a Trianon, mint nemzetközi békeszerződés/diktátum 100 éves történetére és annak történelmi részleteire. Miként táplálkozhat a szélsőjobboldal ezen történelmi eseményekből? Kiemelt figyelmet kap a kisebbségek helyzetének változása hazánk és a szomszédos országok területén, nagy hangsúlyt fektetve a határainkon túl élő, cigány/roma magyar ajkú kisebbségek helyzetére. A múlt vajon tényleg köztünk jár?

 

Meghívott előadók:

Dupcsik Csaba
Jósa Bálint
Varga András

Moderátor: Rigó Bálint (DYN) 

20:30

  • kerekasztal-beszélgetés

Transznemű embertársainknak rendszerint meg kell küzdeniük nem csak a többségi társadalom, de az LMBTQ+ közösség ítéletével is. Ezen nehézségek mellett a politika is próbálja őket ellehetetleníteni egy olyan időszakban, amikor kihasználhatják egy szűk, amúgy is sérülékeny csoport láthatatlanságát. 

A téma körbejárta Európát. Erről a folyamatról, lehetőségeinkről és felelősségünkről beszélgetünk.

Meghívott vendégeink: 

Dombos Tamás – A Háttér Társaság ügyvivője

Lászlóffy Julianna – szakpszichológus

Ördög Ivett – Transznemű aktivista

Dr. Szekeres Zsolt – a Magyar Helsinki Bizottság jogásza

Meghívott vendégeink: 

dr. Szekeres Zsolt
Ördög Yvette
Dombos Tamás
Lászlóffy Julianna

moderál: Hegedüs Martin

Május 15.

17:00

kerekasztal beszélgetés

A címadó téma relevanciája folytonos, azt folyamatosan felül kell vizsgálnunk, néha új perspektívából megvilágítva, hogy miként lehet embercsoportokat sértő gyűlölelbeszédből egészen egy teljes népcsopurtra irányuló genocídiumig eljutni – úgy hogy erre nem is olyan régi, gyakorlati példák vannak, amelyek sok munkát adnak most a nemzetközi közösségnek, valamint a társadalmak és a politika morális ítélőképességének. 

Panelbeszélgetésünkben újra kitérünk más földrészekről származó etnikai kisebbségek, mint a yezidi és uyhgur közösségek helyzetére. Betekintést nyerhetünk a 2008/9 – es roma sorozatgyilkosságok történetébe és abba, hogy mennyire emlékszik rá a magyar társadalom?  A roma holokauszt és gyűlöletbűncselekmények témája mellett tárgyaljuk az örmény genocídium elfogadásának társadalmi legitimációs kérdését is. 

Meghívott vendégek: 

Hidvégi – Balogh Attila
Verhás Evelin
Büchler Tamás
Rigó Bálint

Moderátor: Szajkó Cintia (Diverse Youth Network) 

19:00

kerekasztal-beszélgetés angol nyelven

A koronavírus – járvány miatt kialakult helyzet nem lehet kézzelfoghatóbb bizonyíték arra, hogy a nők mindig is a frontvonal élén álltak, és egyre gyakrabban a legsikeresebb vezetőkké válnak. A beszélgetésben arra vagyunk kíváncsiak, hogy különböző konzervatív közösségekből származású szakemberek mit gondolnak a nők helyzetéről, a társadalmi egyenlőtlenségekről és milyen erőfeszítéseik vannak a nők helyzetbe hozása érdekében. A beszélgetés angol nyelven zajlik. 

Meghívott vendégek: 

Jelena Jovanovic
Nati Shekiladze
Julie Pascot

Moderátor: Aidai Anarbek (Diverse Youth Network) 

Feminism Post-COVID-19 (roundtable-discussion)

The situation caused by the coronavirus pandemic cannot be more tangible evidence that women have always been at the forefront of the front line and are increasingly the most successful leaders. In the conversation, we wonder what professionals from different conservative communities think about the situation of women, social inequalities, and what efforts they have to empower women through their work. The panel discussion will be in English.

Invited guests:

Julie Pascot

Jelena Jovanovic

Natia Shakiladze


Moderator: Aidai Anarbek (Diverse Youth Network)

20:30

A Pixelplants mindig is fontosnak tartotta az esélyek és a jog egyenlőségét, ami olyan dalok szövegeiben is tetten érhető, mint az Adamantium Soul vagy a Hate Cowboy.

Kötelességünknek érezzük kiállni a gyűlöletkeltés és a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen. Ahogy a zenében, az életben is fontos megtalálni a harmónia és esetenként a disszonancia szépségeit, egyediségeit is. A zenekar csatlakozott a Diverse Youth Network emberi jogi fesztiváljához, kiáll az online szolidaritási demostráció és a programok eseménysorozata által képviselt értékek mellett is!

A péntek esti online koncertünkön a fent említett dalok is hallhatóak lesznek. Bulizzunk együtt a hétvégére hangolódva, a fesztivál legnagyobb zenekari formációjaként Pécs egyetlen hardpop bandájával!

Zenekar:
Dézsi-Kocsis Viki – ének
Dézsi Sada – sampler, minták, ütemek, dob
Tury István – gitár
Kún Norbert – basszusgitár

Tartsatok velünk péntek este 20.30 – tól!

Május 16.

17:00

kerekasztal-beszélgetés

Miért van óriási szerepe május 16-nak, a roma ellenállás napjának a roma ifjúság mozgalmában? A roma fiatalok eltökélten hisznek abban, hogy saját sorsuknak alakítójaként egy pozitív narratívájú eseményre, a roma ellenállás témájára fókuszáljanak. Ahhoz, hogy erős roma mozgalom jöhessen létre, a benne szereplők kapcsolódása elengedhetetlen. Milyen szerepe van a roma kultúra és a roma holokauszt mozgalomnak – annak úttörőinek? Miben más a roma jogok mozgalma és a roma szakkollégiumi mozgalom? Számos új, az identitásra fókuszáló kezdeményezés is kibontakozik, melyek teljesen új megvilágításba helyezik a témát. A mozgalom alapítóinak tapasztalata, hagyományai és a fiatalok közötti párbeszéd teremti meg a folyamatosságot. Beszélgetésünk ennek biztosít lehetőséget.

Meghívott vendégek:

Daróczi Ágnes
Herfort Marietta
Kőszegi Krisztián
Brassói Vivien

(moderál: Orsós Jani)

19:00

kerekasztal-beszélgetés

Mindannyiunknak számos identitása van. Sokszor úgy gondoljuk, egyik kizárja a másikat, vagy ezek nem férnek össze egymással. A különböző vallások és az LMBTQ+ közösség kapcsolata igencsak szerteágazó. Pedig mindannyian tudjuk, hogy élnek vallásos LMBTQ+ emberek. Ezeknek a társainknak sok más társadalmi stigma mellett, rendszerint meg kell birkózniuk az adott vallás ítéletével és sok esetben a közösség kirekesztésével is. Valóban összeférhetetlen a kettő? Mit tehetünk, kihez fordulhatunk ebben az esetben? Hogyan férhet meg egymás mellett a vallás és az LMBTQ+ identitás és/vagy orientáció?

Meghívott vendégek:
dr. Büchler Tamás – CEJI Európai Program Koordinátor
Dr. Perintfalvi Rita – progresszív teológus
Lénárd Anna – sétakurátor

Moderál: Schäffer János – esztéta

20:30

120 perces elő zenés playlist és akció

Már nagyon hiányoztok! Legyetek kitartóak, mi pedig azért dolgozunk, hogy a jelenlegi helyzet után mielőbb találkozhassunk személyesen is! A hangunkra és az összefogásunkra azonban talán most van a legnagyobb szükség, most van igazán létjogosultságuk! 

Így, hogy mérsékelve vagy egyáltalán nem találkozhatunk családtagjainkkal és szeretteinkkel, nem ünnepelhetünk a barátainkkal, nem láthatjuk a kollégáinkat, tanárainkat és diákjainkat tudnunk kell, hogy számíthatunk egymásra és ott vagyunk egymásnak, egymásért! A közös találkozások ünnepe ez!

Fontos azonban, hogy a bizonytalanságon és a félelmen túl észrevegyük azt is, ami a világban, Európában és Magyarországon történik. Nem mehetünk el amellett, hogy a politikai döntéshozók hogyan és mire használja fel a mindannyiunkat érintő, kialakult helyzetet. A folyamatos áldozathibáztatás és gyűlöletkeltés ellen most is fel kell emelnünk a hangunkat! Nem lehetetleníthetik el transznemű társainkat! Nem hazudhatnak! Nem most, semmikor! 

Amíg személyesen nem találkozhatunk, legyünk együtt egy estén az online térben, jusson el egymáshoz és minél messzebbre is a hangunk. Biztosítsuk egymást arról, hogy a járvány után ismét találkozunk, talán egy szebb világban … -és mekkora ünnep lesz az mindannyiunknak! Mi nagyon izgatottan várjuk, hogy ismét találkozhassunk!

Gondoljatok erre és legyünk együtt május 16-án este. 

Emeljük fel a hangunkat és ünnepeljük a találkozásokat!

Az esemény részleteiről és az élő bejelentkezés menetéről folyamatosan tájékoztatunk benneteket! Figyeljétek az eseményt! 

A fesztivál online eseményeinek partnerei:

Radio Shun.es

QRTV Europa

TV Baxtale

Az eseményt a Heinrich Böll Stiftung Prágai irodája támogatta.