A szöveg csak teljes egészében idézhető vagy közölhető!

“Magyarország alkotmányos demokrácia, ahol senkit nem érhet agresszió vagy hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbséghez tartozása miatt éppúgy mint a többséghez tartozása miatt.”

a Fidesz-KDNP-ÖPE (Összefogás Pécsért Egyesület) frakciószövetség 2021.06.30-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról

“Tisztán kell látnia a pécsieknek abban is: a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.”

Péterffy Attila, Pécs város polgármesterének 2020.03.02-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról

Mint azt korábban hírül adtuk, 2021-ben egy emberi jogi fesztivált és felvonulást szervezünk. A “Freedom of my Identity” nevű egyhetes fesztivál  pontos dátuma 2021.09.13-18. A fesztivál során hazánkban élő, társadalmilag és jogilag egyaránt kirekesztett csoportokra hívjuk fel a figyelmet, tárgyaljuk a sérelmeiket és bemutatjuk az értékeiket, kultúrájukat.

A fesztivál 2021.09.18-án, a “Pécs Pride Felvonulás, Bárhol Szabad!” c. eseménnyel és egy azt követő bulival ér véget. Mindez a létjogosultságát igazolva hatalmas visszhangot keltett, helyi és országos szinten, holott ahogy Magyarországon, úgy Pécsett sem gyűlöletben szeretnének élni az emberek. 

A kormány jelenlegi politikája pedig éppen a gyűlöletnek ad teret. Szakadékokat képez emberek csoportjai között és már törvénybe is iktatta ezt. Mi sem igazolja jobban rendezvényünk szükségszerűségét, mint az elmúlt évek kirekesztő politikai programja, az LMBTQ+ közösséget és más csoportokat ért jogsérelmek, illetve az elmúlt időszak egyértelmű gyűlölet-bűncselekményei. Ott, ahol apa és fia együtt leköpték és megütötték azt a két német nőt, akik szivárványos arcfestést viseltek a Puskás Arénában megrendezett francia-portugál meccsen, vagy ahol két meleg fiatal orvost bántalmaznak mind verbálisan, mind fizikálisan, az egyiküket eszméletvesztésig rugdosva, ott sajnos egyértelműen kimutatható a gyűlölet-propaganda sikeres működése. Ez utóbbi eset ráadásul éppen szeretett városunkban, Pécsett történt. Ez hívja életre az ezek meggátolását célzó rendezvényeket. A mi rendezvényünk ilyen. A kormánypárti politikusok pedig, így a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség is valótlan kijelentéseket tett 2021.06.30-án publikált nyilatkozatában.

Elutasítjuk a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség vádjait, miszerint rendezvényünk “nyíltan sértő  és provokatív” lenne, “közszemérmet és közerkölcsöt sértene”, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, az EuroChild ( Európa legnagyobb gyermekjogi szervezete, ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Pszichológiai Társaság is nyilatkozataiban tette egyértelművé, hogy jogsértő az LMBTQ+ fiatalok megfosztása hiteles és valós információktól LMBTQ+ témákban. Továbbá egyértelműsítették, hogy a kormány olyan csoport, az LMBTQ+ fiatalok ellen kelt gyűlöletet, akik eleve a társadalom egyik legsérülékenyebb csoportja, közöttük az egész világon kimagasló az öngyilkosság aránya. A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, 30%-uk meg is kísérelte azt. 

Nem sértve érzi magát ma sok ezer magyar állampolgár, hanem egyenesen fizikailag fenyegetve, nem alaptalanul. Az ismeretlentől való félelem bizonytalanságot szül, melynek könnyű áldozatául esni a kormány által szított hamis tények propagálásával. Ez számos kisebbségi csoporttal szemben megmutatkozik . A gyűlöletre pedig nem gyűlölettel, csupán szeretettel válaszolhatunk. Azok az emberek, akik személyesen ismernek az LMBTQ+ közösséghez vagy más kisebbségi csoporthoz tartozó személyt, nyitottabbak és elfogadóbbak. Nem hagyjuk, hogy a kormány ellehetetlenítse emberek százezreinek létezését. A hatalom a gyermek és családvédelem zászlaja alatt rekeszti ki saját állampolgárait és veszélyezteti a fiatal generációt. Holott a Fidesz homofób, transzfób és gyűlölködő politikájának nincs társadalmi támogatottsága. A HVG megbízásából a Medián készített felmérést a Szájer-ügy kapcsán, amiben a megkérdezettek 79%-a válaszolt úgy, hogy “semmilyen módon nem szabad hátrányosan megkülönböztetni a homoszexuálisokat”. Ami igazán szembetűnő, hogy még a Fidesz-szavazók 73%-a is egyetértett ezzel az állítással. 

Továbbra is kitartunk a fesztiválunk és felvonulásunk helyi és országos, sőt európai szintű szükségszerűsége és érvényessége mellett! A felvonulás továbbra is a gyülekezési jog hatálya alá tartozik és demonstráció jellegét megőrizve hívja fel az emberek figyelmét a fentiekre, továbbá megünnepli a sokszínűség kínálta lehetőségeket és a bátorságot az önazonos, boldog élethez, családhoz és szerelemhez! Mindenkinek szíve joga kilátogatni vagy nem kilátogatni a Pécs Pride Felvonulásra, de senkinek nincs joga az egyenlőségért tüntető állampolgárokat a gyülekezési jogukban korlátozni, őket megfélemlíteni és a tüntetésen résztvevőket megbélyegezni.

Amennyiben Pécs város városvezetése vagy a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség közmeghallgatásra vagy bármiféle közös platformra hívna minket, a részvételt természetesen vállaljuk és  rendelkezésükre állunk annak megszervezésében és lebonyolításában is.

Pécs, 2021.07.01.

Diverz Ifjúsági Hálózat Egyesület – Diverse Youth Network


Álláspontunkkal kapcsolatban az alábbi helyi és országos civil szervezetek és intézmények fejezték ki egyetértésüket és támogatásukat: 

Budapest Pride

Amnesty International Magyarország

The Phiren Amenca International Network

RomNet.hu

TV Baxtale


Amennyiben kifejeznéd szolidaritásodat és támogatásodat, az alábbi rövid űrlapont tudod ezt megtenni:

https://docs.google.com/forms/d/1560pWDf-bnp8XDf05M9OOMEelgE6Sbe-NMDqxupwi2I/edit